top of page

Tarte tatin

  • marnixtuin
  • Sep 14
  • 1 min read
ree

Ingrediënten (voor 1 kleine tarte tatin)

  • 1 stevige appel (bijv. Elstar of Jonagold)

  • 2 plakjes Koopmans bladerdeeg (ontdooid)

  • 30–40 g kristalsuiker

  • 20 g roomboter

  • Snufje kaneel (optioneel)

  • Klein beetje bloem (voor het uitrollen)

  • Eventueel: een eetlepel water of citroensap




Bereidingswijze

Stap 1: Voorbereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).

  2. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dikke partjes.

Stap 2: Karamel maken

  1. Verhit de suiker in een kleine ovenbestendige pan of taartvorm op middelhoog vuur.

  2. Voeg de boter toe zodra de suiker begint te smelten.

  3. Roer tot een goudbruine karamel ontstaat. Voeg eventueel een eetlepel water of citroensap toe om kristallisatie te voorkomen.

  4. Leg de appelpartjes in de karamel met de bolle kant naar beneden. Laat 5 minuten zachtjes karamelliseren.

Stap 3: Bladerdeeg voorbereiden

  1. Leg de twee ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en vorm er met je handen een bolletje van.

  2. Bestuif je werkblad licht met bloem en rol het bolletje uit tot een ronde lap, iets groter dan je pan of vorm.

  3. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg om luchtbellen te voorkomen.

Stap 4: Opbouwen & bakken

  1. Leg het uitgerolde deeg over de appels en stop de randen voorzichtig in.

  2. Bak de tarte tatin in het midden van de oven voor 20–25 minuten, tot het deeg goudbruin en knapperig is.

Stap 5: Serveren

  1. Laat de taart 5 minuten afkoelen.

  2. Leg een bord op de pan en keer voorzichtig om zodat de appels bovenop komen.


Tip: Heb je geen ovenbestendige pan? Maak de karamel in een gewone pan en giet alles over in een ingevette kleine taartvorm.

 
 
 

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page