Fudge
- marnixtuin
- Oct 27
- 1 min read
Ingrediënten (voor ca. 25–30 blokjes)
1 blikje gecondenseerde melk (± 400 g)
460 g lichtbruine basterdsuiker
125 g boter
150 ml volle melk
Snufje zout (optioneel)
1 theelepel vanille-extract (optioneel)
Bereidingswijze
Voorbereiden. Vet een vierkante bakvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
Verhit het mengsel. Doe de boter, gecondenseerde melk, basterdsuiker en melk in een grote pan. Verwarm op laag vuur en roer voortdurend tot de suiker volledig is opgelost.
Koken tot de juiste temperatuur. Verhoog het vuur en breng het mengsel aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes borrelen terwijl je blijft roeren, tot het een temperatuur van 115°C bereikt (controleer met een suiker- of kernthermometer).
Afkoelen en kloppen. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen tot 110°C. Voeg eventueel vanille-extract toe. Klop daarna met een stand- of handmixer tot het mengsel is afgekoeld tot ongeveer 60°C — de fudge wordt dan dik en mat van kleur.
Vormen en opstijven. Schep de fudge in de voorbereide vorm en druk glad met een lepel. Laat volledig afkoelen en opstijven.
Serveren. Snijd in blokjes en bewaar in een luchtdichte trommel. Blijft tot drie weken goed.
Tip van de chef
Wil je een extra smaaklaag? Voeg een snufje zeezout toe voor salted caramel fudge of roer er wat gehakte noten door net voor het opstijven.








Comments