top of page

Arayes

  • marnixtuin
  • Nov 17
  • 2 min read

Arayes zijn een klassiek Midden-Oosters gerecht: pita’s gevuld met gekruid gehakt, krokant gebakken en geserveerd met een frisse knoflook-tahinisaus. Knapperig aan de buitenkant, sappig vanbinnen en rijk aan aroma’s. Perfect als hoofdgerecht, snack of onderdeel van een uitgebreid mezze-menu.


Ingrediënten (4 personen)

Voor de arayes

  • 4 kleine pita’s, doormidden gesneden

  • 1 gele ui, geraspt en goed uitgeknepen

  • 7 teentjes knoflook, fijngesneden

  • 2 el tomatenpuree

  • 20 g verse peterselie, fijngehakt

  • 20 g verse koriander, fijngehakt (optioneel)

  • 1 el olijfolie

  • 450 g mager rundergehakt

  • 1 tl zout

  • 1 tl zwarte peper

  • 1 tl kaneel

  • 2 tl komijn

  • 2 tl paprikapoeder

  • 1 tl allspice (piment)


Voor de knoflook-tahinisaus

  • 120 g Griekse yoghurt

  • 3 el tahin

  • Sap van ½ citroen

  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden

  • 2 el olijfolie

  • 15 g verse peterselie, fijngehakt

  • 15 g verse koriander, fijngehakt

  • 1 tl komijn

  • 1 tl zout

  • 1 tl zwarte peper

  • 1 tl paprikapoeder


Bereidingswijze

  1. VoorverwarmenVerwarm de oven voor op 175°C. Rasp de ui en knijp het vocht er volledig uit met keukenpapier of een kaasdoek.

  2. Vulling bereiden Meng in een grote kom het rundergehakt met de tomatenpuree, knoflook, alle kruiden, peterselie, koriander en de uitgeknepen ui. Kneed het mengsel 1–2 minuten met de hand tot alles goed is verdeeld.

  3. Pita’s vullen Snijd de pita’s doormidden en open de pockets voorzichtig indien nodig. Vul elke helft royaal met het gehaktmengsel. Zorg dat de pita’s goed gevuld zijn, maar voorkom scheuren.

  4. Krokant bakken Bestrijk de buitenkant van de pita’s licht met olijfolie. Verhit een licht ingevette koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gevulde pita’s eerst met de vleeskant naar beneden 1–2 minuten, tot een mooie goudbruine korst ontstaat. Bak vervolgens de pita-zijden krokant.

  5. Afbakken in de ovenLeg de aangebakken arayes op een bakplaat en bak ze 10–15 minuten in de oven tot het vlees volledig gaar is.

  6. Saus bereiden Meng ondertussen alle ingrediënten voor de knoflook-tahinisaus in een kom. Breng op smaak met extra citroen, zout of knoflook naar wens.

  7. Serveren Serveer de arayes heet, eventueel afgewerkt met een laagje gesmolten knoflook-kruidenboter voor extra smaak. Geef de tahinisaus er royaal bij.

 
 
 

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page